Webdeveloper worden zonder diploma in 2022? Dat doe je zo!

Er is veel vraag naar webontwikkelaars en je hoeft geen geld uit te geven aan dure universitaire cursussen die je niet de praktische ervaring bieden die je nodig hebt

Webdeveloper worden zonder diploma in 2022? Dat doe je zo!

Ontvang wekelijks de tofste en best betaalde development vacatures in je mailbox.

Thank you for subscribing to our newsletter!
Oops! Something went wrong.

Wil je webontwikkelaar worden, maar heb je geen diploma informatica? Je bent niet de enige. Er is veel vraag naar webontwikkelaars en je hoeft geen geld uit te geven aan dure universitaire cursussen die je niet de praktische ervaring bieden die je nodig hebt. Volg in plaats daarvan onze gids om alles te leren over webontwikkeling, ontwikkel je vaardigheden in de praktijk en sluit je aan bij onze community van gelijkgestemden die hun kennis met elkaar delen./

Wat doe je als webdeveloper?

Nu je weet wat een webontwikkelaar is, laten we eens wat meer vertellen over het werk van een webontwikkelaar. Hoewel de term "web developer" misschien breed en algemeen klinkt, zijn er eigenlijk veel verschillende rollen binnen dit beroep. Sommige webontwikkelaars maken nieuwe websites, terwijl anderen bestaande sites onderhouden door nieuwe inhoud toe te voegen of wijzigingen in bestaande code aan te brengen. Webontwikkelaars hebben ook verschillende ervaringsniveaus - sommigen zijn beginners die net beginnen met hun carrière, terwijl anderen experts zijn met jaren ervaring onder hun riem!

In dit gedeelte lees je alles over het beroep van een webontwikkelaar, zodat je kunt zien of het iets voor jou is!

Leer HTML, CSS en Javascript

Er zijn een aantal manieren waarop je jezelf de basis van HTML, CSS en Javascript kunt aanleren.

 • Koop een goed boek over het onderwerp. Er zijn veel boeken over elk van deze onderwerpen die je op weg kunnen helpen met leren. Als u iets zoekt om in uw bibliotheek te bewaren dat er is wanneer u het nodig hebt, raad ik je "HTML5 for Web Designers" door Jeremy Keith (O'Reilly Media) ten zeerste aan. Het is een uitstekende bron die uitlegt hoe je HTML5 markup gebruikt met prachtige voorbeelden van echte websites, wat perfect is als je voorbeelden wilt zien zonder dat ze vol staan met CSS of JS code.
 • Volg cursussen online: Als je niet zeker weet waar je precies moet beginnen, overweeg dan in plaats daarvan een aantal Udemy-cursussen over deze onderwerpen te volgen; ze hebben honderden uren ter waarde van op elk gegeven moment beschikbaar en ze kosten slechts €10- €20 per stuk! Je vindt ook gratis tutorials op Codeacademy en W3Schools (en nog meer als we alle cursussen van Google of Microsoft zouden meerekenen).
 • Leer door te experimenteren: Probeer zo vaak mogelijk kleine veranderingen aan te brengen, zodat elke verandering zijn eigen unieke doel heeft in plaats van deel uit te maken van een groter project zoals het maken van een hele website of app! Op deze manier als iemand vraagt "Wat heeft dit gedaan?" dan zou het antwoord makkelijk moeten zijn omdat er maar één ding in één keer is veranderd :)

Word lid van een webdeveloper community

Sluit je aan bij een community.

Er zijn veel manieren om betrokken te raken bij de webdeveloper community, waaronder deelname aan hackathons en lokale meetups. Je kunt ook te weten komen wat er gebeurt in de wereld van webontwikkeling door blogs te lezen of influencers te volgen op sociale media.

Je leert nieuwe vaardigheden en technologieën van je collega's, deelt je kennis met anderen, vindt mentoren die je kunnen helpen bij je carrièrestap en bouwt connecties op die kunnen leiden tot een baan of stagemogelijkheid.

TheHiveIndex webdeveloper community's

Oefen zo veel als je kunt.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Je moet je vaardigheden ontwikkelen door ervaring op te doen in de echte wereld. En de enige manier om dat te doen is door te oefenen.

Hier zijn vijf goede manieren om te oefenen:

 • Oefen met een vriend of mentor - Als je een vriend of mentor hebt die al jaren codeert, vraag hem of haar dan als mentor voor je wil werken terwijl je leert coderen. Zij kunnen u waardevolle feedback geven over uw vooruitgang en u helpen uw leerproces te begeleiden op gebieden waarmee zij vertrouwd zijn.
 • Oefen via gratis online platforms - Er zijn tegenwoordig zo veel gratis online platforms die lessen over webontwikkeling aanbieden! Probeer er een uit en kijk of het iets voor jou is!
 • Code Academy biedt interactieve video tutorials van web development talen zoals HTML5 en CSS3
 • Khan Academy biedt video lessen over JavaScript
 • Coursera biedt video lezingen van top universiteiten over de hele wereld (waaronder Stanford)

Bouw iets tofs in je vrije tijd

Het is een goed idee om iets cools te bouwen in je vrije tijd, en er zijn genoeg manieren om dat te doen. De meest voor de hand liggende methode is om een bestaand open source project zoals Bootstrap of jQuery te nemen en het beter te maken door functies, bug fixes, documentatie toe te voegen-alles wat de kwaliteit van de site zal verbeteren. Je kunt ook iets geheel nieuws vanaf nul maken!

De sleutel hier is het vinden van een project dat je interesseert en dat je vaardigheden als ontwikkelaar kan laten zien (als er iets is wat je nog niet kunt). Er zijn talloze projecten die hulp nodig hebben! Bijvoorbeeld: HTML5 Boilerplate biedt een basissjabloon voor websites die zijn gebouwd met HTML5-standaarden; OpenStreetMap laat iedereen kaartgegevens bijdragen; Mozilla biedt een aantal geweldige tutorials over het maken van webapps met JavaScript-frameworks zoals AngularJS; of misschien zou zelfs iets heel anders geweldig zijn om te leren over hoe webcontent werkt - misschien beginnen met het bouwen van een online encyclopedie? Het hangt allemaal af van wat voor soort dingen je interesseren, dus probeer rond te kijken met Google Zoeken tot je er een vindt die de moeite waard is om aan te werken!

Vind een baan of traineeship als junior web developer

Je hebt je zinnen gezet op een carrière als junior webontwikkelaar en wilt zo snel mogelijk een voet tussen de deur krijgen. Het goede nieuws is dat er tal van opties zijn.

 • Leercontracten
 • Stages
 • Traineeships

Bekijk direct alle vacatures voor webdevelopers, ook als je nog weinig ervaring hebt!

Conclusie

Webontwikkeling is een opwindende carrière, en er zijn veel verschillende manieren om aan de slag te gaan. Je kunt HTML, CSS en Javascript online leren, lid worden van een ontwikkelgemeenschap zoals CodePen of Stack Overflow, zoveel mogelijk in je eigen tijd oefenen met projecten die je interesseren (zoals het bouwen van je eigen website!), een baan of stageplaats vinden bij een bureau waar ze je alles leren wat ze weten over webontwikkeling samen met de bovenstaande vaardigheden... in principe is er geen tekort aan opties beschikbaar!

Nieuwste blogs